Jesper Clemmensen

Bosiddende i København
Kontakt: Writers Collective, Vesterskovvej 54, 6091 Bjert
Telefon: 3133 5866
E-mail: jesper@writerscollective.dk  

  1. Kodenavn Flamme – den danske Stasi-spion
  2. Skibet fra Helvede
  3. Flugtrute: Østersøen
 

Writers Collective er et skrive- og produktionsfællesskab, der står bag non-fiktion fortællinger indenfor bøger, tv og podcasts.
Jesper Clemmensen (f.1975) er journalist, foredragsholder og tilrettelægger af dokumentarfilm til DR1, DR2 og TV 2. Han er forfatter til flere historiske bøger, blandt andre bestsellerne ”Flugtrute Østersøen” og ”Skibet fra Helvede”.
Ole Sønnichsen (f. 1973) er journalist, foredragsholder og forfatter til lang en række anmelderroste og populære historiske værker og biografier, blandt andre bestsellerne ”One Dollar Man” og ”Rejsen til Amerika”. (Se Oles opslag på listen)
Sammen er de fra efteråret 2024 aktuelle med koldkrigsdramaet “Kodenavn Flamme - den spektakulære fortælling om en dansk dobbeltagent og Stasi-Spion” om den nu afdøde danske journalist Flemming Sørensen.

Jesper Clemmensen holder foredrag i hele landet.

1. Kodenavn Flamme – den danske Stasi-spion

Den Kolde Krig var på sit højeste, da den danske journalist Flemming Sørensen blev hvervet som spion for den berygtede og brutale østtyske sikkerhedstjeneste Stasi.
I 1960 gjorde Jyllands-Posten Flemming Sørensen til deres udsendte i Den Kolde Krigs hovedstad, Berlin. Her tog hans hemmelige karriere for alvor tog fart, ikke mindst fordi han som international journalist kunne krydse den ellers hermetisk lukkede grænse mellem øst og vest.
I de følgende år forrådte Sørensen talrige tyskere og danskere, hvoraf flere endte med hårde fængselsstraffe i DDR. Da Stasi mærkede, at jorden brændte i Vestberlin, fingerede de et nummer, der skulle få deres danske agent forflyttet til Bonn. Tricket, der er en spionfilm værdig, fik placeret Sørensen som spion i Vesttysklands politiske hjerte. Den danske journalist og spion skulle ende med at tjene fjenden i to årtier.
KODENAVN FLAMME er den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter. Flemming Sørensen blev aldrig dømt, selv om han faktisk stod anklaget for spionage i en opsigtvækkende og farverig retssag i Vesttyskland i 1980’erne. Et stykke dansk verdenshistorie, der vækker den nære fortid til live – men også et stykke historie, som er blevet skræmmende aktuel.
Foredraget er baseret på bogen af samme navn og en omfattende research i Stasis arkiver, hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter. Dertil kommer andre tyske og danske arkiver og interviews med hovedpersonens venner, kollegaer, fjender og ofre. Fascinerende TV-klip fra perioden er flettet ind i foredraget.
(90-120 min inkl. pause. 8.000 kr. plus kørsel)
Alt efter geografisk placering aftales det, om Ole Sønnichsen (fra Kolding) eller Jesper Clemmensen (fra København) kommer og holder foredraget.

2. Skibet fra Helvede

Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn langsomt vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en synkefærdig flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse.
SKIBET FRA HELVEDE er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan Anden Verdenskrigs rædsler drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne – med en gruppe modstandsfolk, lokale læger og Dansk Røde Kors-medlemmer i spidsen – satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger.
SKIBET FRA HELVEDE er en fortælling om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed – og en historie om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.
(90-120 min inkl. pause. 8.000 kr. plus kørsel)

3. Flugtrute: Østersøen

Et medrivende foredrag om ”den usynlige mur” mellem DDR og Danmark under den kolde krig.
Befolkningen i DDR blev i mere end 40 år holdt fast i et diktatorisk jerngreb. De var under konstant overvågning, og det var strengt forbudt at rejse til Vesten. Ufriheden fik titusinder af borgere til at kaste sig ud i desperate flugtforsøg over Berlinmuren eller hen over grænsen mellem de to tysklande. Men der var også en anden vej ud af undertrykkelsen i DDR – over Østersøen, til både Møn, Lolland-Falster og Bornholm.
Helt frem til Murens fald forsøgte omkring 6000 DDR-borgere at flygte over ”den usynlige mur”. Chancen for at komme uset over den skarpt bevogtede kystlinje og slippe levende fra turen gennem Østersøens bølger var minimal. Færre end 1000 østtyskere lykkedes i forsøget.
I dette foredrag tager forfatter og journalist Jesper Clemmensen publikum med tilbage til den kolde krig. En rejse, hvor vi blandt andet kommer tæt på Stasis brutale univers, den østtyske dagligdag og med på mange af de hårrejsende flugtforsøg. Vi møder de heldige, ofrene, heltene og skurkene. Både tyske og danske.
(90-120 min inkl. pause. 8.000 kr. plus kørsel)