Karen Bek-Pedersen

Kontakt: Høegh-Guldbergs Gade 47b st, 8000 Århus C
E-mail: info@salix-lingua.dk
Telefon: 2156 5342
Websted: www.salix-lingua.dk

  1. Vølven, nornerne og den forudbestemte fremtid
  2. Jul i vikingetiden - hvad ved vi egentlig om det?
  3. Dødsriger i nordisk mytologi
  4. Islandske sagaer
  5. Myter - gamle fortællinger med moderne genlyd


Jeg er totalt fascineret af mytologi, sagaer og norrøn kultur. Igennem tyve år har jeg forsket i nordisk mytologi, islandske sagaer samt keltisk mytologisk tradition – og næsten lige så længe har jeg både undervist og holdt foredrag. Jeg oplever begge dele som givende.
Jeg har en PhD fra University of Edinburgh, hvor jeg studerede etnologi og folkloristik og senere fokuserede på norrøn kultur og tradition. Siden har jeg undervist ved Syddansk Universitet, Københavns Universitet og senest ved Aarhus Universitet. I tillæg har jeg undervist ved University of Edinburgh og University of Aberdeen. Dette betyder i øvrigt, at jeg også kan levere foredrag på engelsk.
I 2021 udkom min bog Guder og Gudinder i Nordisk Mytologi – den er blevet omtalt som ”En i høj grad anbefalelsesværdig bog!” – og efterfølgende har jeg bidraget til Aarhus Universitetsforlags serie Tænkepauser med en lille bog om Myter.
Min interesse for gamle fortællinger og deres fortsatte betydning i dag er en af de store drivkræfter bag min forskning.

Karen Bek-Pedersen holder foredrag i hele landet.

1. Vølven, nornerne og den forudbestemte fremtid

Hør om skæbnen, som den skildres i norrøn litteratur, mytologi og tankegang. Hvad vil det sige at tro på skæbnen? Og hvem fastlægger, hvordan ens skæbne bliver? Med udgangspunkt i den berømte tekst Vølvens Spådom får du her et indblik i det livssyn, der præger den islandske sagalitteratur og de gamle eddadigtes fællesnordiske traditioner. Vi skal stifte bekendtskab med de mystiske norner, som repræsenterer det norrøne skæbnebegreb, og vi skal se, hvad det er for en slags skæbne, der gemmer sig bag disse uhåndgribelige kvindefigurer. Alt er nemlig ikke, som vi går og tror, og måske er alt heller ikke givet på forhånd – eller er det?
(60-90 min. Honorar efter aftale)

2. Jul i vikingetiden - hvad ved vi egentlig om det?

I dette foredrag undersøger jeg, hvad vi ved om den jul, som man fejrede i Norden i førkristen tid – herunder hvornår i kalenderen julen var placeret, og hvad julefesten monstro gik ud på dengang. Historien om julen involverer både islandske sagaer, norske konger, romerske historikere samt en enkelt nordisk gud eller to. I tillæg skal vi se nærmere på nogle få af de juletraditioner, der ser ud til at være gamle, men som alligevel har holdt ved helt frem til i dag i Danmark, Norge, Sverige og Island.
(60-90 min. Honorar efter aftale)

3. Dødsriger i nordisk mytologi

Hvad sker der, når man dør? Det spørgsmål har til alle tider optaget mennesker. Fra den nordiske mytologi kendes især forestillingerne om de to dødsriger Valhal og Hel, hvor det ene populært betragtes som Odins storslåede hal for de bedste og stærkeste krigere, mens det andet ses som et goldt og trist sted kun for de gamle og syge. Men denne opfattelse er stærkt forenklet, for det mytologiske billede er noget mere nuanceret. Med udgangspunkt i norrøn mytologi samt sagaer og skjaldedigte giver dette foredrag et indblik i vikingetidens forestillinger om det hinsidige. Tag med på besøg hos Odin og hos Hel og få et kig ind i gravhøjen til de døde, hvor der foregår mere, end man skulle tro.
(60-90 min. Honorar efter aftale)

4. Islandske sagaer

Hvad er en saga egentlig – og hvorfor er den islandsk?
Sagaerne udgør en unik del af vores fællesnordiske litteratur, og selv om de er skrevet i middelalderen, kan vi stadig lære meget af dem og deres menneskeskildringer. Der er fokus på, hvem og hvad sagaerne handler om, samt hvorfor de blev skrevet ned – og vi skal også høre lidt om håndskrifter og politik. Dette foredrag giver et indblik i sagaernes kulturelle, historiske og ideologiske baggrund.
(60-90 min. Honorar efter aftale)

5. Myter - gamle fortællinger med moderne genlyd

Myter kan være underholdende at stifte bekendtskab med, men er det ikke bare en bunke løgn?
Det kommer an på, hvordan man bruger ordet myte, for det hentyder ikke kun til fejlagtige forestillinger, men også traditionelle fortællinger om, hvordan verden er skruet sammen – såsom myter om de olympiske guder i græsk mytologi eller Odin og Thor fra norrøn mytologi.
Sådanne myter er ofte meget gamle, men det gør dem ikke mindre spændende. Mange af dem er faktisk forbløffende relevante i dag, og de påvirker os fortsat i forhold til vores identitet og selvforståelse.
Bliv klogere på, hvorfor vi bruger det samme ord om to vidt forskellige typer af historier, hvordan myter opstår (måske), og hvorfor vi nok alligevel bør tage dem alvorligt – uanset hvor gamle de er.
(60-90 min. Honorar efter aftale)