Mette Thornval

Kontakt: Sankt Pauls Plads 3, 3.tv, 1314 København K
Telefon: 2066 3093
Mail: kontakt@koebenhavnerture.dk 

  1. SKÅL Danmark! - 1000 års historie fortalt gennem tidernes drikke
  2. Fra grød til gourmet og tilbage igen - om danskernes mad gennem tiden
  3. Heltinder - de stærke kvinder i Danmarkshistorien
  4. Historiske krimier – Når virkeligheden overgår fantasien
  5. Fortællinger om og med vin – Selvfølgelig med smagsprøver


Mette (1962) er cand. mag I historie og formidling, diplomuddannelse fra RUC som turistfører og er uddannet som sommelier fra Vinakademiet og WSET Level 3 Award in Wines. Mette arbejder som guide, foredragsholder, fortæller og afholder vinsmagninger. Mette er en engageret historiefortæller og vild med anderledes, spændende og sjove fortællinger om danskere, vin, øl og mad.

Mette holder foredrag i hele landet.

1. SKÅL Danmark! - 1000 års historie fortalt gennem tidernes drikke

En berusende fortælling gennem Danmarkshistorien i fodsporene på fulde munke, bægersvingende sømænd og sippende adelsfrøkener. Der er intet som et godt glas, og gerne i godt lag. Sådan har man tænkt til alle tider. Danmarkshistoriens kapitler og krinkelkroge genlyder af smadrede kroningsglas, poeters åndfuldheder i de sene timer på minefeltets ikoniske værtshuse og munkenes bryggekar, der til sidst kun havde det tynde øl tilbage. Jeg fortæller om øl- og vintraditioner gennem hundreder af år, og hvordan de er knyttet til steder og mennesker. Vi kigger dybt i glassene hos adelen, fattigfolk og de ellers så dydige munke. Hør om sammenhænge, der måske ikke ligger lige for: En med vores dages målestok helt ubegribelig national tragedie var det, da englænderne bombede København og stjal flåden, men se nu der – i kølvandet på dette ydmygende nederlag fik vi det Nyhavn med alle de små listige steder, hvor vi elsker at sidde og dingle med benene ud over bolværket på en solskinsdag. Og hvis du tror, at Christian den Fjerde var et dyrt bekendtskab for Danmark med tabte krige og sin hang til dyre bygningsværker, så skal du da bare se indkøbslisten til drikkevarer og glas ved hans kroningsfest!
Vi giver os god tid denne aften. Med øl og vinkulturen fra middelalderen, renæssancen og op til i dag som fornøjeligt pensum slentrer vi gennem historier om de ølbryggende munke, den første spæde start på Carlsberg og adelens svar på Glühwein længe inden afterski var opfundet. I skal selvfølgelig ikke vansmægte! Jeg byder på smagsprøver, hvis I ønsker det.
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport plus smagsprøver pr. person på 75 kr. (tilvalg). Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: Projektor)

2. Fra grød til gourmet og tilbage igen - om danskernes mad gennem tiden

Kom med på en tour de force igennem madens Danmarkshistorie. Det er historien fra sild og grød over rød pølse og brun sovs til økogris og ramsløgspesto. Vi kommer igennem markante nedslag i madhistorien, hvor danskerne ændrede deres spise og drikkevaner. En overflyvning fra vikingernes mad, drikke og fester til renæssancens ekstravagante middage til industrialiseringens nye madvaner. Hør om Middelalderens sildeeventyr, om det højtbelagte smørrebrød om kødhakkeren og komfuret. Vi kommer også rundt om kogebogsmadammerne som f.eks Madam Mangor og Frk Jensen. Men også hvorfor vi altid er blevet inspireret fra udlandets og indvandringen krydderier, farver og sammensætninger. Når grøden forsvandt, grå, mættende og klumpet, så kom den igen med et pift og blev hip af det globale og oprindelige. I dag handler det om ny nordisk mad, der er et forsøg på at finde tilbage til det oprindelige med fokus på bæredygtighed og lokale råvarer og undgå madspild.
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport. Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: Projektor)

3. Heltinder - de stærke kvinder i Danmarkshistorien

Undrer du dig også over manglen på monumentale statuer af kvindelige heltinder i Danmark? Eller at der er fire gange så mange veje i København, som er opkaldt efter mænd end kvinder? Jeg bringer nogle af de mange markante kvinder til live gennem fortællingen om deres liv og deres samtid. Jeg fortæller om en række kvinders dramatiske liv med kampe, kærlighedsaffærer og godt entreprenørskab! Hør om ”Danmarks Vovehals Nummer ét”, om kvinderne i modstandsbevægelsen, om 1600-tallets jetsetter, kongedatteren Leonora Christina. Vi kommer også omkring kampen for lige vilkår og stemmeret, når vi tager på en tidsrejse tilbage til 1915 og kvindernes optog gennem København. Hør om engagerede kvindelige politikere fra Margrethe 1. til Nina Bang. Det bliver en aften med kvindepower!
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport. Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: projektor)

4. Historiske krimier – Når virkeligheden overgår fantasien

Findes der noget bedre end en god krimi? Du behøver slet ikke læse en skønlitterær bog eller se en film for at opleve krimihistorier. Danmarkshistorien er fulde af krimier og mordgåder, som kan få hårene til at rejse sig på dine arme – og de er foregået i virkeligheden! Lyder det som noget for dig? Så er denne fortælleaften noget for dig.
Nogle gange overgår virkeligheden fantasien! Historiske krimier er en medrivende og anderledes fortælleaften, hvor du hører om mærkelige menneskeskæbner, spektakulære forbrydelser og vanvittig videnskab. Mød professoren, der stjal en morders hoved, og den unge studine der skød på doktoren. Hør om det store bogtyveri, et politisk attentat, et blodgilde og hvad der kan ske, hvis man kun er skindød. Bliv klogere på politimænd uden rent mel i posen, og en justitsminister der svindlede for et svimlende beløb! Selvom mordene og forbrydelserne er sket for længe siden, har de sat sig spor. Ved du for eksempel, hvorfor det hedder Amager halshug? Det finder du ud af!
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport. Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: projektor

5. Fortællinger om og med vin – Selvfølgelig med smagsprøver

Med en historiefortællende sommelier er der lagt op til en unik vinsmagning, hvor historisk viden og et herligt persongaller går hånd i hånd. Du får en kombination af gode historiske fortællinger og sommelierens faglige indsigt i vinens verden. Alle kan være med. Du behøver ikke at vide noget om vin eller historie. Du skal blot læne dig tilbage og nyde en fortælling, der knytter sig til det, der er i glasset. Jeg fortæller om området vinen kommer fra, og hvad der kendetegner den. Derfra letter vi og tager en rundflyvning i en historisk eller poetisk retning, der ikke lige står på side to i vinleksikonet, mens du nyder resten af indholdet i glasset. Efter en tur tilbage i Danmarkshistorien, ind i fantasiens verden eller ud på de store have lander vi sikkert igen på begge ben, og er klar til næste smagning. Mens billeder, personer og steder vandrer forbi fæstner vi dem i erindringen med smagsindtrykkene.
(Foredraget koster 4000 kr. plus transport plus smagsprøver pr person 200 kr. Varighed: 120 min. inklusiv pause på ca. 15. min. Hjælpemidler: projektor)