Ole Sønnichsen

Bosiddende i Kolding
Kontakt: Writers Collective, Vesterskovvej 54, 6091 Bjert
Telefon:2673 7191
E-mail: ole@writerscollective.dk  

  1. Kodenavn Flamme – den danske Stasi-spion
  2. Den glemte historie om One Dollar Man
  3. Dansk udvandringshistorie: Rejsen til Amerika
 

Writers Collective er et skrive- og produktionsfællesskab, der står bag non-fiktion fortællinger indenfor bøger, tv og podcasts.
Ole Sønnichsen (f. 1973) er journalist, foredragsholder og forfatter til lang en række anmelderroste og populære historiske værker og biografier, blandt andre bestsellerne ”One Dollar Man” og ”Rejsen til Amerika”.
Jesper Clemmensen (f.1975) er journalist, foredragsholder og tilrettelægger af dokumentarfilm til DR1, DR2 og TV 2. Han er forfatter til flere historiske bøger, blandt andre bestsellerne ”Flugtrute Østersøen” og ”Skibet fra Helvede”. (Se Jespers opslag på listen)
Sammen er de fra efteråret 2024 aktuelle med koldkrigsdramaet “Kodenavn Flamme - den spektakulære fortælling om en dansk dobbeltagent og Stasi-Spion” om den nu afdøde danske journalist Flemming Sørensen.

Ole Sønnichsen holder foredrag i hele landet.

1. Kodenavn Flamme – den danske Stasi-spion

Den Kolde Krig var på sit højeste, da den danske journalist Flemming Sørensen blev hvervet som spion for den berygtede og brutale østtyske sikkerhedstjeneste Stasi.
I 1960 gjorde Jyllands-Posten Flemming Sørensen til deres udsendte i Den Kolde Krigs hovedstad, Berlin. Her tog hans hemmelige karriere for alvor tog fart, ikke mindst fordi han som international journalist kunne krydse den ellers hermetisk lukkede grænse mellem øst og vest.
I de følgende år forrådte Sørensen talrige tyskere og danskere, hvoraf flere endte med hårde fængselsstraffe i DDR. Da Stasi mærkede, at jorden brændte i Vestberlin, fingerede de et nummer, der skulle få deres danske agent forflyttet til Bonn. Tricket, der er en spionfilm værdig, fik placeret Sørensen som spion i Vesttysklands politiske hjerte. Den danske journalist og spion skulle ende med at tjene fjenden i to årtier.
KODENAVN FLAMME er den spektakulære og fascinerende fortælling om en af Stasis allervigtigste danske agenter. Flemming Sørensen blev aldrig dømt, selv om han faktisk stod anklaget for spionage i en opsigtvækkende og farverig retssag i Vesttyskland i 1980’erne. Et stykke dansk verdenshistorie, der vækker den nære fortid til live – men også et stykke historie, som er blevet skræmmende aktuel.
Foredraget er baseret på bogen af samme navn og en omfattende research i Stasis arkiver, hvor Flemming Sørensens utrolige sag fylder adskillige hyldemeter. Dertil kommer andre tyske og danske arkiver og interviews med hovedpersonens venner, kollegaer, fjender og ofre. Fascinerende TV-klip fra perioden er flettet ind i foredraget.
90-120 min inkl. pause. 8.000 kr. plus kørsel.
Alt efter geografisk placering aftales det, om Ole Sønnichsen (fra Kolding) eller Jesper Clemmensen (fra København) kommer og holder foredraget.

2. Den glemte historie om One Dollar Man

Den 28. maj 1940 ringede telefonen hos William S. Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr under Anden Verdenskrig – og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: danskeren. For sin indsats ville han modtage én dollar om året.
ONE DOLLAR MAN er den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USA’s største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten.
William S. Knudsen havde et usædvanligt talent for at organisere mænd og maskiner. Han satte samlebåndsproduktionen i system hos Ford, skabte bilmærket Chevrolets store succes og blev øverste direktør for General Motors med 250.000 ansatte. I Washington blev han en nøglefigur under krigen, hvor han som trestjernet general var med til at vende de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.
William S. Knudsens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne – og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.
(90-120 min inkl. pause. 8.000 kr. plus kørsel)

3. Dansk udvandringshistorie: Rejsen til Amerika

Nogle drømte om en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre flygtede fra en fortid med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark. Men fælles for de 300.000 danskere – godt en tiendedel af den daværende befolkning – der fra 1850 til 1920 udvandrede til Amerika, var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet, hvor de kunne få del i den amerikanske drøm om en ny begyndelse og social retfærdighed for alle.
Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller journalist og forfatter, Ole Sønnichsen, i det anmelderroste bogværk ”Rejsen til Amerika”, der udkom i to bind hos Gyldendal i efteråret 2013 og efteråret 2015. Bøgerne bygger på fem års research i arkiver i USA, Danmark, Tyskland og England – og i foredraget fortæller Ole Sønnichsen om udvandringen via nogle af bogens hovedpersoner. Det er fx historien om August Rasmussen, der i 1856 blev træt af herremandens pisk og den manglende stemmeret til tyendet på landet. Det er historien om Jens Jensen, der flygtede til Amerika med naboens datter, som han ikke måtte få, og blev en af landets mest berømte landskabsarkitekter. Og det er historien om Jens Weibye, der blev mormon og måtte rejse hundredvis af kilometer over prærien for at nå til Zion.
Udvandringen var et drama fyldt med knuste drømme, død, sygdomme og falske forhåbninger, men det var også en historie fyldt med lykke, kærlighed og store drømme, der går i opfyldelse. Den historie genfortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.
(90-120 min inkl. pause. 8.000 kr. plus kørsel)