Ole Sohn

Kontaktadresse: Christiansdal 64, 2610 Rødovre
Telefon: 9156 0344
E-mail: ole@sohn.dk
Hjemmeside: www.sohn.dk

  1. Frihedens port
  2. Jeg kommer snart hjem
  3. Gustaf Munch-Petersen – og den spanske borgerkrig
  4. Arne Munch-Petersen og hans hustrus dramatiske liv og skæbne

Forh. Erhvervs- og vækstminister, MF, forfatter og foredragsholder. f. 1954.

Ole Sohn kommer over hele landet med sine foredrag. Læs evt. mere om foredragene på hjemmesiden. Rejseomkostninger er indeholdt i honoraret.

1. Frihedens port

Under sømandskonflikten i 1934 kommer den unge matros og kommunist Claus Jensen i klammeri med politiet. En betjent bliver slået ned, og Claus efterlyses, sigtet for mordforsøg.
For at redde Claus fra en langvarig fængselsdom smugler DKP-folketingsmedlem Arne Munch-Petersen den unge partifælle til Sovjetunionen, hvor han skal blive, til sagen er drevet over.
I Arkhangelsk forelsker Claus sig i en russisk kvinde, og da han efter fire år bliver kaldt hjem, er hun gravid. Men før deres fælles udrejse kan arrangeres, bliver han arresteret, sigtet for spionage. Arrestationen er en følge af sagen mod Arne Munch-Petersen, der et halvt år tidligere er blevet fængslet i Moskva.
Der kommer til at gå ti år, før Claus’ hjemrejse bliver en realitet. Adskilt fra sin kæreste og sit barn gennemlever han et helvede i Stalins retssale, fængsler og fangelejre. Historien om hans overlevelse er en rystende dokumentarberetning om Sovjetunionens mørkeste tid.
Foredraget bygger på Ole Sohns bog: Frihedens port.
(60–90 min. – 6500–8000 kr.)

2. Jeg kommer snart hjem

En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien. I dyb armod vendte familien hjem igen, men måtte efterlade deres 15-årige søn som tjenestedreng på et russisk gods. Herfra mistede familien kontakten med ham. Otte år senere dukkede han op igen, nu som officer i Den Røde Hær. I de mellemliggende år havde han mødt Lenin og Khrusjtjtov, og han havde flere gange set døden i øjnene. Familiens dramatiske og helt usædvanlige liv og skæbne fra 1890 til 1952 blotlægges, ligesom foredraget også giver et indblik i dansk udvandring til Tsar-tidens Rusland. Foredraget bygger på Ole Sohns bog: Jeg kommer snart hjem.
(60-90 min. 6500-8000 kr.)

3. Gustaf Munch-Petersen – og den spanske borgerkrig

"Min egen Lisbeth! Jeg bliver nødt til at forlade Gudhjem i nogen tid. Vi talte en gang for længe siden om muligheden af, at jeg for nogen tid kunde blive nødt til at leve under andre forhold end de nuværende. Sådan er det nu! ..." Med disse afskedsord til sin gravide kone forlod den 26 årige unge digter Gustaf Munch-Petersen den 7. november 1937 uden varsel en nat Bornholm for illegalt at drage til Spanien for at kæmpe på regeringens side i kampen mod general Francos oprørsstyrker. Gustaf Munch-Petersen døde under en kamphandling i marts 1938.
Hvem var denne unge digter? Hvad fik ham til at forlade sin gravide kone og sin 2 årige datter? Ole Sohn giver med foredraget svaret og giver samtidigt et et indblik i borgerkrigens baggrund og forløb. Foredraget bygger på Ole Sohns bog: Gustaf Munch-Petersen – og den spanske borgerkrig.
(60-90 min. 6500-8000 kr.)

4. Arne Munch-Petersen og hans hustrus dramatiske liv og skæbne

En rystende beretning om tidligere folketingsmedlem Arne Munch-Petersen og hans hustru, sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen. Arne Munch-Petersen forsvandt i Moskva i sommeren 1937. Kun Aksel Larsen og få andre kendte til hans skæbne. Der skulle gå mere end 55 år inden Elna Hiort-Lorenzen fik vished om sin mands reelle skæbne. Foredraget bygger på Ole Sohns bøger: Fra Folketinget til celle 290 og I kamp og kærlighed. Bøgerne har også dannet forlæg for dokumentarfilmen: Den højeste straf.
(60-90 min. 6500 – 8000 kr.)