Simon Rom Gjerø

Kontakt: Ewaldsvænge 3A, 4700 Næstved
Mobil: 2868 8876
Mail: simon@simongjeroe.com
Hjemmeside: www.simongjeroe.com 

  1. Kaldet til Kina - Danske missionærer i Manchuriet: 1893-1960
  2. Made in China - ægteskab og blandede børn i Riget i Midten
  3. Kinas kvinder - fra indbundne fødder til høje hæle og #metoo
  4. Kina som stormagt i 2024 – et realitetstjek
  5. 'Den smukke ø': Taiwan - verdens farligste sted?


Simon Rom Gjerø er cand.mag i kinesisk, moderne Østasien- og udviklingsstudier og historie. Han har boet 12 år i Kina, hvor han bl.a. har arbejdet med egen virksomhed, og som journalist, forfatter og historiker. Han underviser i kinesisk og historie og er forfatter til flere bøger og artikler om Kina og Taiwan.

Simon Rom Gjerø holder foredrag i hele landet.

1. Kaldet til Kina - Danske missionærer i Manchuriet: 1893-1960

Den største samlede gruppe af danskere i Kina før den kommunistiske magtovertagelse i 1949, var missionærerne. I alt 140 danske missionærer boede og arbejdede i Kinas nordøstlige hjørne, også kaldet Manchuriet, mellem 1893 til 1950, og nogle blev der i over halvtreds år!
I modsætning til de fleste andre danskere boede missionærerne ude blandt kineserne i de små landsbyer og oplevede dermed landet og folket på en mere direkte måde og mange af dem kom også til at tale, læse og skrive kinesisk flydende.
Foredraget tager udgangspunkt i bogen Kaldet til Kina - Danske missionærers liv og oplevelser i Manchuriet 1893-1960. Kom og hør om denne, for de fleste, ukendte danmarkshistorie og find ud hvem disse mennesker var, hvordan de kom til Kina, kulturmødet, problemer med sproget, forholdet til de lokale kinesere, arbejdet i Kina, familieliv, oprør, borgerkrige og meget meget andet. Foredraget er ligeledes fyldt med billeder og mange interessante udklip fra både breve og andre tidligere uudgivne kilder.
Foredraget slutter af med en kort præsentation og diskussion af kristendommen i Kina idag.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: Herning Højskole, Sankt Peders Kirke, Herlufsholm Kirke, Herning Kirke, Risskov Kirke, Sct Pauls Kirke, Vor Frelsers Kirke, Kbh, Den Danske Ambassade i Beijing, Sømandskirken i Hong Kong o.m.a.

2. Made in China - ægteskab og blandede børn i Riget i Midten

På trods af 25 års Kinaerfaring havde Simon Gjerø ingen anelse om, hvad han kunne forvente, da hans kone, Fu, blev gravid.
Med udgangspunkt i bogen fortæller Simon om sin rejse fra sit første møde med Kina som en ung eventyrlysten studerende i Sichuan-provinsen dybt i Kinas indre, hvor han mødte sin fremtidige kone, til den kinesiske ægteskabsverden, spisning af hundepenis, graviditet, faderskab og etbarnspolitik samt altid at forsøge at slå bro mellem “tigermor” og “kattefar”, og to meget forskellige kulturer og baggrunde.
Kina udvikler sig med lysets hast, men under overfladen spiller ældgamle skikke, traditioner og overtro stadig en meget vigtig rolle i de fleste menneskers hverdag - det gælder især, når det kommer til graviditet og det at få børn.
Foredraget tager udgangspunkt i bogen Made in China: A Memoir of Marriage and Mixed Babies in the Middle Kingdom, der er en fantastisk og humoristisk fortælling, der afslører Simons kærlighed til et land fuld af modsætninger og absurditeter. Foredraget indeholder et væld af oplysninger om at blive forældre i Kina med svar på spørgsmål om moderkage-spisning, bukser med hul i, penge under bordet i børnehaven, omgang med svigerforældre og overdimensionerede bamseoveralls.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: Næstved Bibliotek, Borupgaard Gymnasium, Lyngby Handelsgymnasium, NEXT Baltorp Business Gymnasium, Dansk kinesisk forening, Life Line Event Shanghai m.fl.

3. Kinas kvinder - fra indbundne fødder til høje hæle og #metoo

Historien bliver fortalt gennem tre generationer af kinesiske kvinder. Deres livshistorier illustrerer den enorme forandring kvinderne har gennemgået i det kinesiske samfund. Bedstemor Wang, der fik "befriet" sine indbundne liljefødder, arbejderkvinden Liu, hvis liv næsten blev ødelagt af Kulturrevolutionen, og den unge fraskilte forretningskvinde Xue Rui, der til trods for en god karriere og det frie liv, bukkde under for familiens og samfundets pres og giftede sig igen. Til sammen dækker de over de sidste hundrede års historie i Kinas hovedstad, Beijing. Få et fantastisk indblik i, hvordan livet ser ud for de kinesiske kvinder i dag i forhold til dating, familie, ægteskab, børn, karriere, #metoo, coronakrisen og meget andet.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: AOF Næstved og Ringsted, The Bookworm Beijing, Den Danske Ambasade Beijing, The Hutong Beijing, British Chamber of Commerce Beijing m.fl

4. Kina som stormagt i 2024 – et realitetstjek

2024 byder på endog meget store udfordringer set fra Kina: Udenrigspolitisk er forholdet mellem vesten og Kina historisk dårligt og køligere end i årtier, og vi oplever lige nu en magtkamp mellem de to stormagter USA og Kina præget af økonomiske sanktioner og modstridende interesser især i forhold til krigen i Ukraine og forholdet til Rusland, samt ikke mindst den lille østat Taiwan. Kina er under pres fra Vesten - politisk, økonomisk og militært. Vesten ser Kina som en rival og i nogle tilfælde som en fjende. Og 2024 er startet med præsidentvalg i Taiwan, der potentielt kan gøre en skrøbelig situation til et potentielt eksplosivt forhold og krig i regionen.
Indenrigs kæmper Kina med store vækstudfordringer, især på grund af en alt for stor afhængighed af ejendomsmarkedet, høj gæld og ineffektive statslige virksomheder, hvilket har ført til svag økonomisk vækst og en tårnhøj ungdomsarbejdsløshed. Desuden har styret i Kina indført øget regulering, især over for teknologisektoren, og samtidig betyder de øgede geopolitiske spændinger, at udlandets investeringer i landet er dykket. Det er i 2024 ikke længere en selvfølge, at Kina vil blive verdens største økonomi, og det er et hårdt slag for Xi Jinping og Kommunistpartiet. Senere i 2024 venter så et amerikansk præsidentvalg, der også kan få vidtrækkende konsekvenser for forholdet mellem Kina og vesten, særligt USA. Der er meget på spil i 2024.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)

5. 'Den smukke ø': Taiwan - verdens farligste sted?

Bogen Taiwan – politik, historie og samfund (2023) er den første dybdegående og dansksprogede
udgivelse om et land, de fleste ved temmelig lidt om. I Danmark mangler vi utvivlsomt viden om og indsigt i taiwanske forhold. Medierne binder os alt for ofte op på den store fortælling om frihed og demokrati versus autokrati, mens dagligdagens righoldige nuancer fortoner sig i tågen. Taiwan har en befolkning på ca. 23,5 millioner og et areal på størrelse med Jylland, hvilket gør det til et af de tættest befolkede lande i verden, da det meste af øen er dækket af frodig subtropisk skov og høje tågeklædte bjerge. De fleste taiwanere lever deres liv på den tætbefolkede ø uden at tænke for meget på øens centrale position i en international konflikt. De fleste ønsker ikke en
genforening med Kina, de ønsker ikke selvstændighed, men blot at de lades i fred. Kom og få et dybere indblik i Taiwans befolkning, historie, politik, religion og samfund generelt samt en større forståelse for kompleksiteterne i Taiwan-Kina-konflikten, samt svar på om Taiwan virkelig er verdens farligste sted.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)